(Toestemmingsformulier tatoeage, LCHV september 2021)
Lees de volgende informatie zorgvuldig door en stel me op de hoogte indien u twijfelt aan uw geschiktheid om te worden getatoeëerd.
Tatoeëren en het genezingsproces kunnen gepaard gaan met risico's en mogelijke complicaties.U krijgt aanwijzingen over nazorg om u te helpen de effecten te minimaliseren.
Het is normaal dat tatoeëren gepaard gaat met pijn, roodheid en zwellingen. Als deze symptomen tijdens het genezingsproces verergeren, kan dit een teken van een infectie zijn en zou u een arts moeten raadplegen.
Sommige complicaties kunnen verband houden met uw gezondheidssituatie. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat de tatoeëerder daarvan op de hoogte wordt gebracht. Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn.
Tatoeages zijn blijvend en het is mogelijk, afhankelijk van de inkt die is gebruikt, dat ze niet goed kunnen worden verwijderd.
Bij twijfel behoort de behandeling te worden uitgesteld en behoort er medisch advies te worden ingewonnen.
Laat geen tatoeage aanbrengen:
• als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
• als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
• op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.
De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
Huid:
Algemene aandoeningen:
Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is en u toch een tatoeage wenst, raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.
Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl
Een tatoeage krijgen is tegelijkertijd een interessante en pijnlijke ervaring. Om ervoor te zorgen dat er niets misgaat, kun je vooraf een aantal voorbereidende stappen ondernemen. Begrijp het proces, zorg voor het lichaam en beslis of je tevreden bent met het gekozen ontwerp voordat je naar de studio gaat.
1. Hydrateer het lichaam.
Drink veel water in de 24 uur vóór de tattoosessie.
2. Vermijd producten die het bloed verdund achterlaten.
Gebruik geen alcohol, sommige medicijnen en dergelijke in de 24 uur voor de tattoo-sessie om bloeding van de huid te beperken.
3.Draag comfortabele kleding.
Afhankelijk van de grootte van de tatoeage kun je uren achter elkaar in de studio blijven. Kies met dat in gedachten comfortabele stukken die het ongemak van het proces zelf verlichten.
4.Eet voordat je naar de studio gaat.
Eet goed om te voorkomen dat je tijdens de sessie verbluft of zwak wordt. Het aanbrengen van de tatoeage zelf doet al pijn, als je midden in het proces flauwvalt, wordt het alleen maar erger.
5.Bereid je huid voor.
Je hoeft niet veel te doen: hydrateer het gewoon een week voor de sessie (als het van nature droog is) en vermijd zonnebrand in het gebied waar je de tatoeage krijgt. Gebruik hiervoor zonnebrandcrème wanneer je het huis verlaat.
Tijdens het tatoeëren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je je tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond genezen is.
Wanneer de tattoo is verpakt met huishoudfolie.
Deze mag je na 3 tot 5 uur verwijderen.
Wanneer de tattoo is verpakt met tatto film (second skin).
De second skin pleister kan ongeveer 5 dagen op de huid blijven zitten. Hoe lang de pleister blijft zitten, verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht dat uit je tattoo komt. Als er wondvocht onder je pleister komt te zitten, dan kan je het beste de pleister verwijderen. Ook als de randjes opkrullen dan kun je het beste de pleister verwijderen.
• Verwijder de sticker onder stromend warm water. Hierdoor laat de lijm van de sticker los.
• Haal een hoekje van de pleister los.
• Trek/rol het hoekje in de richting van de pleister naar beneden.
• Trek/rol de pleister dan verder naar beneden, tegen de huid aan.
Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:
De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand.
Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.
De tattoo wordt door middel van naalden in de huid aangebracht. Wanneer de tattoo klaar is zal de huid om de tattoo een beetje rood zijn, dit heeft te maken met het scheren, prikken en schoonmaken van de huid.
Binnen enkele uren zal de rode gloed om de tattoo langzaam verdwijnen, de plaats van de tattoo zal eerst nog opgezet blijven en gloeien. Trek vooral de eerste nacht (wanneer de tattoo op plaatsen is gezet als; arm, schouder, onderrug) een oud, doch vooral schoon t-shirt aan, dit omdat er inkten de huid verlaten door wondvocht dat uit de huid vloeit. Het gebeurt vaak dat mensen in paniek raken omdat zij ’s morgens wakker worden en in hun beddengoed de afdruk vinden van de tattoo. Wanneer het shirt ’s morgens aan de tattoo zit verkleefd, dan kun je dit los weken met lauw water. (Vooral niet lostrekken!).
Binnen enkele dagen zal er een korst ontstaan op de plaats van de tattoo, smeer de tattoo niet te dik in nu, de korsten worden dan te week en de tattoo krijgt niet voldoende zuurstof om te kunnen genezen. Wanneer de tattoo helemaal niet zal worden ingesmeerd met de voorgeschreven zalf, dan zal hij te droog worden en zal gaan knappen waardoor er door bloedverlies inkt mee de huid uit kan gaan (delen van de tattoo worden hierdoor vaag van kleur). Ook kan hierdoor littekenweefsel ontstaan.
De korst zal na enkele dagen iets krimpen, het kan eruit zien alsof de tattoo is gaan vloeien, dit is niet het geval, De tattoo is aan het genezen en het deel wat eruit steekt is al min of meer “vrij” van korst vorming.
Tijdens dit genezingsproces kan jeuk optreden, probeer nu niet aan je tattoo te krabben en er per ongeluk een deel van de korst wordt verwijderd waardoor weer kans op bloeding of littekenweefsel kan ontstaan. Trek nooit aan los zittende korsten, wacht geduldig tot de korst vanzelf is afgevallen.
Wanneer alle korsten zijn verdwenen lijkt de tattoo vaag van kleur, dit klopt! De tattoo is nog niet geheel genezen, er zitten nu nog kleine vliesjes over de tattoo heen, na enkele dagen zullen deze vliesjes langzaam verdwijnen, insmeren is nu nog steeds aan te raden.
Wanneer alle vliesjes zijn verdwenen, en de huid geen glans meer heeft is de tattoo in zijn geheel genezen.
Als blijkt dat er na het genezen van de tattoo delen niet goed gepakt hebben zal ik in vrijwel alle gevallen de tattoo binnen een periode van 3 maanden kosteloos voor je bijwerken.
De eerste dagen is het normaal dat er nog wat bloed,inkt uit de tattoo komt. Wanneer het met gebruik van second skin gaat lekken is het beter om de second skin te verwijderen.
Roodheid binnen het getatoeëerde gebied.
Een lichte zwelling is in de eerste uren tot dagen ook heel normaal, maar hoort wel elke dag minder te worden.
Binnen de eerste 12 uur na het tattoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit aanhoudt of ernstig wordt, zou het een teken van infectie kunnen zijn.
Wat is niet normaal
Tekenen van infectie zijn;
Wanneer het ontstoken is is het goed om naast medische hulp in te schakelen ook geen Sterilon, Dettol, alcohol of Betadine te gebruiken. Dit droogt de huid uit en zorgt alleen voor meer irritaties. Hou het goed schoon met 0.0% zeep en smeer het in met een dun laagje zalf wat is bedoeld voor tattoo's en/of piercings. Dek het niet af met pleisters of verband en draag dagelijks schone kleding op de plek van de tattoo dat niet schuurt of pluist.
Mensen met een al bestaande contactallergie voor bepaalde stoffen (bijvoorbeeld nikkel, conserveringsmiddelen, antiseptica en lanoline), kunnen een allergische reactie op de getatoeëerde plek en de omgeving daarvan krijgen die zich over het lichaam verspreidt. Een allergische reactie kan zich binnen een aantal uren, weken, maanden of jaren na het tattoeëren voordoen en kan zich uiten als huiduitslag met roodheid en jeuk, soms blaartjes, en het wondvocht is helder.
Wanneer er in de eerste dagen een allergische reactie optreedt stop dan even met het gebruik van alle producten die je gebruikt en raadpleeg een arts.
Verder hoop ik vooral dat de tattoo mooi geneest! En mochten er nog wat stukjes vervagen kun je langskomen en werk ik het binnen 3 maanden kosteloos bij.