Info over de risico's, voorbereiden, nazorg en het genezingsproces van een tattoo.


Info over de risico's

Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel me op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Je kunt controleren op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl of ik een vergunning heb. Deze vergunning geeft aan dat ik werk volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Laat geen tatoeage aanbrengen:

 • op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
 • op een litteken dat minder dan een jaar oud is
 • op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd
 • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs
 • als je zwanger bent
 • daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
 • diabetes
 • hemofilie
 • chronische huidziekte
 • allergie voor tatoeagematerialen of inkt
 • immuunstoornis
 • hart en vaatafwijkingen

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage?

Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl


Voorbereiden

Een tatoeage krijgen is tegelijkertijd een interessante en pijnlijke ervaring. Om ervoor te zorgen dat er niets misgaat, kun je vooraf een aantal voorbereidende stappen ondernemen. Begrijp het proces, zorg voor het lichaam en beslis of je tevreden bent met het gekozen ontwerp voordat je naar de studio gaat.

Stappen

1. Hydrateer het lichaam.

Drink veel water in de 24 uur vóór de tattoosessie.

 • De hoeveelheid water om gehydrateerd te blijven, is afhankelijk van jou lichaam. Experts raden 2 liter per dag aan, hoewel je misschien meer nodig hebt.
 • Indien goed gehydrateerd, zal de huid in een betere conditie zijn om getatoeëerd te worden, aangezien het oppervlak de inkt gemakkelijker zal opnemen en absorberen.

2. Vermijd producten die het bloed verdund achterlaten. 

Gebruik geen alcohol, sommige medicijnen en dergelijke in de 24 uur voor de tattoo-sessie om bloeding van de huid te beperken.

 • Gebruik geen aspirine 24 uur voordat je een tatoeage krijgt. Dit geneesmiddel verdunt het bloed en verhoogt het bloeden uit de huid.

3.Draag comfortabele kleding. 

Afhankelijk van de grootte van de tatoeage kun je uren achter elkaar in de studio blijven. Kies met dat in gedachten comfortabele stukken die het ongemak van het proces zelf verlichten.

 • Draag daarnaast comfortabele, losse kleding die mij toegang geeft tot het gekozen gebied. Als je de tekening gaat maken op een punt op het lichaam dat meestal bedekt is, gebruik dan iets dat het werk voor mij vergemakkelijkt.
 • Als je een tatoeage op je been krijgt, draag dan een korte broek, een rok of iets dergelijks; als je het op de arm doet, draag dan een tanktop enzovoort.

4.Eet voordat je naar de studio gaat.

Eet goed om te voorkomen dat je tijdens de sessie verbluft of zwak wordt. Het aanbrengen van de tatoeage zelf doet al pijn, als je midden in het proces flauwvalt, wordt het alleen maar erger.

 • Als je hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) hebt, zul je vatbaarder zijn voor bijwerkingen van de tatoeage - en daardoor kun je flauwvallen.
 • Eet voor de sessie een volledige maaltijd om genoeg energie te hebben om de pijn van de tatoeage te kunnen verwerken. De inhoud van het gerecht doet er niet toe, zolang het je maar ondersteunt tijdens het proces. Vervang tot slot suiker door proteïne.
 • Als de sessie te lang is, neem dan een mueslireep of iets om op te snacken. Ik vind het zelf ook fijn om af en toe een pauze te nemen.

5.Bereid je huid voor.

Je hoeft niet veel te doen: hydrateer het gewoon een week voor de sessie (als het van nature droog is) en vermijd zonnebrand in het gebied waar je de tatoeage krijgt. Gebruik hiervoor zonnebrandcrème wanneer je het huis verlaat.

 • Het tatoeage-gebied moet worden geschoren, maar ik zal het vlak voor de sessie liever zelf scheren om te voorkomen dat irritatie het proces verstoort.


Nazorg

Het is natuurijk belangrijk om goed voor je nieuwe aanwinst te zorgen, daarom werk ik met de nazorgrichtlijnen van de GGD. 

Tijdens het tatoeëren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je je tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond genezen is.

Als de tatoeage is afgedekt met huishoudfolie, mag je dit na 3 tot 5 uur verwijderen. 

Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:

 • was de tatoeage twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep
 • dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog
 • smeer de wond in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf. Deze is net als de zeep samen bij mij voor 10,- (winkelprijs) te verkrijgen in de studio. 

 

Zorg dat je tijdens het genezingsproces

 • de tatoeagewond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de wond verzorgt)
 • niet pulkt of krabt aan de tatoeagewond
 • de tatoeagewond niet bedekt met strakke of vervuilde kleding
 • de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband
 • (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt
 • de tatoeagewond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank

De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand.
Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.

Het genezingsproces van een tattoo

De tattoo wordt door middel van naalden in de huid aangebracht. Wanneer de tattoo klaar is zal de huid om de tattoo een beetje rood zijn, dit heeft te maken met het scheren, prikken en schoonmaken van de huid.

Binnen enkele uren zal de rode gloed om de tattoo langzaam verdwijnen, de plaats van de tattoo zal eerst nog opgezet blijven en gloeien. Trek vooral de eerste nacht (wanneer de tattoo op plaatsen is gezet als; arm, schouder, onderrug) een oud, doch vooral schoon t-shirt aan, dit omdat er inkten de huid verlaten door wondvocht dat uit de huid vloeit. Het gebeurt vaak dat mensen in paniek raken omdat zij ’s morgens wakker worden en in hun beddengoed de afdruk vinden van de tattoo. Wanneer het shirt ’s morgens aan het shirt zit verkleefd, dan kun je dit los weken met lauw water. (Vooral niet lostrekken!).

Binnen enkele dagen zal er een korst ontstaan op de plaats van de tattoo, smeer de tattoo niet te dik in nu, de korsten worden dan te week en de tattoo krijgt niet voldoende zuurstof om te kunnen genezen. Wanneer de tattoo helemaal niet zal worden ingesmeerd met de voorgeschreven zalf, dan zal hij te droog worden en zal gaan knappen waardoor er door bloedverlies inkt mee de huid uit kan gaan (delen van de tattoo worden hierdoor vaag van kleur). Ook kan hierdoor littekenweefsel ontstaan.

De korst zal na enkele dagen iets krimpen, het kan eruit zien alsof de tattoo is gaan vloeien, dit is niet het geval, De tattoo is aan het genezen en het deel wat eruit steekt is al min of meer “vrij” van korst vorming.

Tijdens dit genezingsproces kan jeuk optreden, probeer nu niet aan je tattoo te krabben en er per ongeluk een deel van de korst wordt verwijderd waardoor weer kans op bloeding of littekenweefsel kan ontstaan. Trek nooit aan los zittende korsten, wacht geduldig tot de korst vanzelf is afgevallen.

Wanneer alle korsten zijn verdwenen lijkt de tattoo vaag van kleur, dit klopt! De tattoo is nog niet geheel genezen, er zitten nu nog kleine vliesjes over de tattoo heen, na enkele dagen zullen deze vliesjes langzaam verdwijnen, insmeren is nu nog steeds aan te raden.

Wanneer alle vliesjes zijn verdwenen, en de huid geen glans meer heeft is de tattoo in zijn geheel genezen.

Als blijkt dat er na het genezen van de tattoo delen niet goed gepakt hebben zal ik in vrijwel alle gevallen de tattoo binnen een periode van 3 maanden kosteloos voor je bijwerken.